Rehabilitačné strediska pomáha nevidiacim zvládať život v tme

28.05.2009 Levoča

Levoča 28. mája (TASR) - Rehabilitačné stredisko pre zrakovo postihnutých v Levoči pomáha zvládaťť život v tme ľudom, ktorí stratili zrak v dospelosti či už v dôsledku úrazu alebo choroby.
Funguje viac ako tridsať rokov a za ten čas absolvovali kurzy prípravy na samostatný život, ale aj novú prácu stovky frekventantov.
Stredisko, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, zabezpečuje vzdelávanie a prípravu na trh práce pre ťažko zrakovo postihnutých. \"Základom je kurz sociálnej rehabilitácie, ktorý pomáha rozvíjať ich manuálne zručnosti, aby boli sebestační pri samoobslužných činnostiach, \" povedal pre TASR v súvislosti s dnešným odpočtom činnosti riaditeľ strediska Ján Zoričák. Pre ľudí, ktorí prišli o zrak v neskoršom veku, nie je ľahké naučiť sa efektívne využívať ostatné zmyslové orgány, predovšetkým sluch a hmat tak, aby v každodennom živote eliminovali vážny zdravotný problém, akým je absencia zraku. Práve zrakom človek vníma drvivú väčšinu informácií z okolia.
Rehabilitačné stredisko pre zrakovo postihnutých v Levoči, ktoré funguje od 1. septembra 1977, sa presťahovalo pred dvoma rokmi do zrekonštruovaných priestorov bývalých kasární v meste. Jeho kapacita je 40 osôb. Okrem základného kurzu na zvládnutie samoobslužných činností poskytuje frekventantom možnosť pokračovať v príprave na nové povolania. V súčasnosti k najvyhľadávanejším patria kurzy masérov a operátorov počítačových programov. Z ďalších spomenul riaditeľ kurzy kartonážnikov a košikárov, v ktorých sa učia zhotovovať rôzne ozdobné škatuľky, tubusy, či koše a darčekové košíky.
\"V súčasnosti nám beží okrem základného ďalších päť kurzov, z toho dva pre budúcich masérov, dva pre operátorov počítačových programov a jeden pre kartonážnikov, \" priblížil Zoričák. Dodal, že medzi účastníkmi prevládajú muži v produktívnom veku od 18 do 45 rokov. Stredisko zamestnáva 32 pracovníkov, medzi nimi deväť učiteľov.
Z hľadiska praktického uplatnenia absolventov má dlhodobo najlepšie referencie práca absolventov masérskych kurzov, o ktorých majú záujem liečebné a rehabilitačné centrá. Operátori počítačových programov sa uplatňujú predovšetkým v oblasti cestovného ruchu, poisťovníctva a poskytovania drobných administratívnych služieb. Ovládanie počítačových programov pomáha absolventom tiež pri zvyšovaní vlastnej kvalifikácie a možnosti ďalšieho pracovného uplatnenia.
 

Vyberte región